„Cultura! Arta! Literatura! Muzica! Pictura! Sculptura! Sunt cuvinte pe care majoritatea dintre noi le cunoastem, le utilizam intr-o forma sau alta in activitatile pe care le desfasuram in fiecare zi.
Dar oare le si intelegem adevarata valoare? In contextul in care de 8 ani suntem cetateni ai Uniunii Europene, stim sa valorificam drepturile pe care le avem si intelegem necesitatea de a ne dezvolta personal si profesional in sensul culturii?
Potrivit definitiei date de UNESCO, cultura inseamna o serie de caracteristici distincte specifice unei societati sau unui grup social in termen spiritual, material, intelectual sau emotional. Din acest motiv, cultura trebuie inteleasa, promovata si respectata, ceea ce inseamna cunoastere (prin educatie si instructie, in familie, in scoala ETC), participare pasiva ( consumator de arta) sau activa la actul de creatie (valorificarea inzestrarii native), dar si respectarea dreptului de proprietate intelectuala (reglementat prin legi)..
Dealungul istoriei omenirii, tot ceea ce rezista si se pastreaza in memoria colectiva este reprezentat de arta si cultura, indiferent de forma de materializare a acestora.
Pastram cladiri simbol al omenirii-de la coloseumul din Roma pana la bisericuta de la Voronet, contemplam frumosul in frescele capelei sixtine sau intr-o pictura ca Monalisa, ne extaziem in fata sfinxului sau a sculpturilor lui Michelangelo, suferim odata cu personajele lui Sofocle, ne cutremuram la drama lui Hamlet, iubim cu poezia lui Eminescu, ne lesam leganati de muzica lui Ceaikovski si astfel intelegem ca pana la urma OMUL ESTE CULTURA.
Sa citim, sa privim, sa ascultam si sa dorim sa intelegem cultura pentru ca aceasta sa devina un Modus Vivendi al timpurilor actuale, stapanite de evolutia tehnologiei si de aparitia internetului.
o-9 atitudine pentru cultura este un program al Asociatiei InfoCons, prin care, ca presedinte al asociatiei, incercam-si vom continua sa o
facem- sa dam o sansa copiilor si adolescentilor sa se apropie de cultura prin muzica, pictura sau poezie, intr-un cuvant prin arta.
Consider ca este important sa venim in intampinarea celor din zonele geografice sau din medii sociale defavorizate, sa le dam o sansa reala de a putea participa activ si efectiv la manifestari artistice, nu doar in calitate de consumatori, ci si de a-si valorifica, la randule, talente native, deci de a deveni ei insisi creatori de cultura. De pilda, in cazul evenimentelor de responsabilitate sociala pe care le organizam, le dam posibilitatea persoanelor cu dizabilitati sa ne incante cu partituri de muzica clasica si nu numai, demonstrand astfel ca toti suntem egali, suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si fiecare dintre noi are scanteia Creatiei in adancul sufletului.
Trebuie doar sa adoptam o9 atitudine atunci vom ajunge sa intelegem, sa auzim si sa simtim lumea prin muzica, poezie, pictura, indiferent de limba pe care o vorbim, tara din care provenim sau religia pe care o impartasim. In cele din urma, o-9 atitudine pentru cultura este obligatia noastra fata de parintii si copii nostri, sa fim, cum zicea candva Tudor Arghezi, o treapta!” – Sorin Mierlea